2017. március 28., kedd

virtualitás

Aki nem tudott eljönni a KEROTT találkozóra, most elolvashatja a jegyzeteket, amiből kiindulva beszélgettünk a virtualitás lehetőségeiről, veszélyeiről, és arról, hogyan is kellene ezt bölcsen kezelni...

Virtuális rém?, avagy Gyermekeink a virtuális világban,
előadás Miklya Luzsányi Mónika író, pedagógus, teológus tolmácsolásában.




Amanda Todd esetéről talán már hallottatok, 16 éves lány, aki az internetes zaklatás első halálos áldozata. A barátja kérésére félmeztelen fotót készített magáról, amit elküldött neki. Miután szakítottak, a fiú feltette a fotót a netre, becsmérlő szavakkal. Ez elindította a lavinát, és megkezdődött a zaklatás. Először online - negatív, bántó, sértegető hozzászólások százai, aztán kigyűrűzött az offline világba is, beszóltak naki az utcán, és konkrétan meg is verték a lányt a városbéli fiatalok. Amanda feltett egy utolsó videót (rákereshető), amiben elmesélte a történetét, és segítséget kért. Nem kapott, így beváltotta "ígéretét", és véget vetett az életének.

Hasonlóan indult "Starwars Kid" esete is, akiről barátai osztottak meg egy videót, és ez vált a bántalmazás, zaklatás alapjává. Viszont az ő története másképp alakult, felnőve jogász lett, és internetes zaklatás áldozatainak ügyeit védi.

A fő különbség kettejük között a segítség kérdése. Amanda nem kapott. Strawars Kid igen. Ő szólt a szüleinek, akik komolyan vették a problémát. Másik osztályba tették. Nem volt elég. Akkor iskolát váltottak. Végül el is költöztek a városból, ahol addig éltek. Pszichológus segítségét kérték, akivel lelki és fizikai (fogyókúrázni kezdett pl.) stratégiát dolgoztak ki a zaklatás ellen. És - elsőként - perre vitték az ügyet. Meg is nyerték, a két videómegosztó fiú rovására. Starwars Kid felnőttként visszaköltözött szülővárosába, és ott képviselővé választották. Győzelem.

Tanulság lehet a másik oldalról nézve az is, hány és hány olyan képet/videót/posztot osztasz meg, amihez a másik nem adta a beleegyezését. Nem feltétlenül megjósolható, miből indul ki zaklatás - és a megosztó a felelős. Ismerjük a viccet, amikor ha nincs sapkád, Nyuszika, az a baj, ha van sapkád, az a baj...

Elhangzott még Sweetie, aki egy kitalált gyermekprofil volt, pedofilokat lepleztek le vele.
Az ISIS pedig szintén használja az álprofil módszerét, általában többedik generációs bevándorló család tagjait tudják elérni, akik nem tudtak integrálódni - ez a posztjaikból kitűnhet. Kapcsolatot építenek velük, barátságot, és végül kilépve az offline térbe, terrorista kiképzésbe szervezik be őket.
2015-ben Magyarországon is füleltek le ilyen sejtet, román állampolgárokból állt.


Míg régen a vonaton mindenki könyvvel a kezében utazott, ma inkább valami kütyüvel múlatjuk az időt, beszélgetés a legritkább esetben zajlik. DE az ember nem változik. A lelkünk nem tudja követni ezt a változást, akik nem ebben nőttek fel, idegenként szemlélik a változást.

Malajziában ma egy számítógép ára 3 és fél év munkájával ér fel. Magyarországon BAZ megye, Nyírség, Szabolcs-szatmár-Bereg megye hozza a legkevesebb felhasználót.

Castells egy szociológus, aki a hatalom fogalmát vizsgálta. Régebben a tőke jelentette a hatalmat, mára az információ és az innováció vette át ezt a szerepet, ezek mögé áll be a tőke.
Az Internet jó felhasználójaként boldogulhatunk gazdaságilag is. Ott információtár található, munkaerőpiac, használata által rendelkezhetünk versenyképes tudással. Hatékony és jó internethasználat szükséges a hétköznapokhoz is, pl. bankolás, vásárlás... Nem zárhatjuk ki az életünkből.

Jelenleg kultúraváltás zajlik. A kép és a hang háttérbe kezdi szorítani az írásbeliséget. A jobb agyfélteke működése kerül előtérbe, szemben a bal agyféltekés gőgre épülő eddigi szemlélettel. A hozzállás nem elfogadó - digitális de-generáció. Visszafelé fejlődésnek tapasztaljuk. Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást, miszerint amikor a technika veszi át az uralmat az emberi kapcsolatok helyett, akkor kezdődik az idióták generációja...


Mark Prensky kutatása:
Digitális bennszülöttek, akik ebbe nőnek bele, és a digitális bevándorlók, az idősebb generáció. Nekik mindig is marad digitális "akcentusuk".
X generáció 1965 - 79 között szültettek.
Y generáció 1980 - 95 közöttiek.
Z generáció 1995 utániak.
Alfa generáció!
(Magyarországra vetítve 10 éves csúszást kell hozzászámolnunk.)

Az Y generáció még mindkét világban otthonosan megtanult mozogni.
Z generáció az első globális nemzedék:
- multitasking felhasználók
- praktikus szemléletűek, mire jó nekem
- inkább magukban bíznak, mint a világban - bizalmatlanság a felnőtt világ felé

- okosak, de nem bölcsek (sok infó, de kevés tapasztalat)
- bátrak, kezdeményezők
- kevésbé szabálytartók
- gyors ritmusban élnek


Tárgyfüggőség?

A kütyü beépül az identitástudatukba. Mint pl. a szemüveg, az óra... bizonytalanná válik anélkül a tárgy nélkül.
Ha le kell tenni az okostelefont az iskola portáján, a gyerek nem lesz képes koncentrálni az órán. Ez nem tárgyfüggőség, sokkal inkább kapcsolati igény. Az internet a kapcsolati hálója és az információközpontja. Sokkal bölcsebb lenne a kütyüt bevonni a tanulási folyamatba! Használni. Megtanítani tanulásra használni.
Függőség mögött: félelem attól, hogy lemarad. Félelem a kapcsolatok elvesztésétől.

A tudás demokratizálódott, bárki hozzájuthat. Ebből fakad a tekintélytisztelet megingása.
Bárkivel szóba elegyedhetek, bárkit lenyomozhatok, orvosi tudásra tehetek szert. Nincs automatikus tekintélytisztelet. Csupán a hitelesség tesz elfogadhatóvá!
Próbára is teszik, hiteles vagy-e!
Nem fogadják el a szabályt, csak azért, mert szabály. Egyezmények, konszenzusok!

A kortárscsoport meghatározó!
Internetes csoportok. Bármilyen közösséghez csatlakozhat, a szülő nem tudja követni, de ő maga sem igazán - manipulálhatóvá, áldozattá válik!
Ha ő nem szól, nem tudok segíteni, mert nem látom. Számára egy intim tér, nem ellenőrizgethetem. (Régebben láttam, kikkel focizik a téren...)


Médiamanipuláció! Márkafüggőség, trendkövetés. A csoporthoz tartozás ismérve. Ha nem tanítjuk meg, nem tud szelektálni. Lemaradástól való félelem.
Fogyasztói kultúra hasonló a valláshoz. A pláza a temploma, a celebek a szentjei, a média a papja, boldogságot, örök életet, fiatalságot ígér...
Státusz szimbólunok. Jó ember sokat fogyaszt. Főleg a mélyszegénységben élőknek fontos az ezáltal megélhető egyenjogúság érzése. (Özvegyasszony két fillére!)

A mai világ a gyereket függővé predesztrinálja: mindent megkaphat, nincs kötődés, szülő éjjel-nappal dolgozik, unalom, kevés beszélgetés... A kevés beszélgetésben sincs jelen etikai, lelki téma, jó és rossz erkölcsiség, stb. Létmeghatározó gyermekkori élmények hiánya.

"Félnőttség":
- okos kis felnőttek
- intellektuálisan érettek, okosak, meglátnak összefüggéseket
- korai kamasz tüneteket produkálnak! sokszor már ovis korban is - de MIÉRT?
A kamasznak ki kell lengenie, hogy kiépüljön a stop tábla benne. Az idegpályák így alakulnak, fiziológiás változások.
Lorenz: Alfa-hím elmélet
Ha meggyengül az alfa-hím, a többi hím provokálni kezdi, hogy képes-e még vezetni a falkát. Ha a szülő nincs jelen, nem állít szabályokat, nem irányít, nem szab határt, akkor a gyerek provokálni kezd. És végül ő veszi át az Alfa szerepet. De ez nem jó neki! Fél...
Sokszor már 10 évesen hagyják magára az interneten (is), de még nem érett rá!
A szülő feladata: JÓ felhasználóvá nevelni!
Sem az elutasítás, sem a teljes szabadság nem jó.
biztonsagosinternet.hu - letölthető szűrők

És ez nem az iskola feladata, hanem a szülőé, elé éljük a modellt, példakövetés.

Az internet teljességgel való világ számára, fontos, hogy beszélgessünk róla! Bizalmi kapcsolat!
Mesélje el, mit csinál ott, kérdezgessük úgy, hogy megnyíljon.

Az internetbiztonság alapja a bizalom! Fordulhasson hozzám, vegyem komolyan, amit ott megél. Ami neki fontos, legyen nekem is az! Akarjam ismerni őt! NE ellenőrizni akarjam...

A bizalom egy folyamat. Nem a kamaszommal lehet kiépíteni, akkor már kicsit elkéstem.

Közös szabályrendszer az internethasználatról (is), ami mindenkinek jó, közös megegyezésen alapul!
digitaliscsalad.hu


KÉRDÉSEK, beszélgetés az előadás végén:

- Hány éves kortól kapjon a gyerek mobileszközt?
- Amikor már jó eszközhasználóvá vált. Önálló szabálytartó, etikai norma maradandóan beépült.Okos felhasználó.
De 10-14 éves kornál korábban semmiképp ne adj neki saját használatú kütyüt! Egy közös szgép legyen, ami látható, együtt használható, nem magával vihető.

- Függőség?
- Nem a gép előtt eltöltött időn múlik, hiszen ő ott éli a maga valóságát. Ha kellően színes, és sokrétű a virtuális élete, akkor nincs gond. A baj a beszűkülés 1-1 oldalra, tevékenységre. Indokolatlan agresszió, ha megszűnik a tevékenység. (Nem akkor, ha elrángatom a gép elől... akkor indokolt az agr.)
Ha függővé vált - segítség kell! Ne próbáld megmenteni. Lásd be, hogy szakemberi segítség kell.

- A Harry Potter azért lett olyan átütő siker, mert 2 percenként változik benne valami. Új esemény, új helyszín, váltás...
A Z generáció monotóniatűrése 2 perc!

Jobb agyféltekés információszerzés kerül előtérbe. Zene, kép, tánc, mozgás... Sokrétű intelligencia elve.

Családon belül kialakítani egy normarendszert, amibe mindenki beleegyezik, minden családtag elfogadja - bármit is üzen a világ.


KEROTT-on nagyon izgalmas beszélgetés indult a témából kiindulva, hálás vagyok a közösségünkért, az együtt gondolkodás és útkeresés lehetőségéért. Gyönyörködöm a sokszínűségünkben, és az elfogadás hozta harmóniában. Legközelebbi találkozó Húsvét hétfőn lesz, kirándulunk! Gyere!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el nekünk, mit gondolsz!